Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Aandachtspunten bij het afkopen van de alimentatie

Aandachtspunten bij het afkopen van de alimentatie

Wist u dat het fiscaal aantrekkelijk kan zijn om alimentatie ineens af te kopen? Bijkomend voordeel daarbij is dat uw ex-partner en u financieel definitief ontbonden zijn. Toch kan het ook misgaan. Wij geven enkele aandachtspunten die u beter niet over het hoofd kunt zien als u van plan bent alimentatie af te kopen.

Voorbeeld
In een recente zaak voor het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch staan een ondernemer en een inspecteur lijnrecht tegenover elkaar. Zij hebben een discussie over het al of niet aftrekbaar zijn van de afkoop van een alimentatieverplichting. De ondernemer is jarenlang getrouwd geweest, en onlangs gescheiden van zijn vrouw. Om deze scheiding financieel in goede banen te leiden, heeft een adviseur een rapport opgesteld waarin de financiële gevolgen van de echtscheiding zijn opgenomen. Tevens zijn de gemaakte afspraken opgenomen in een echtscheidingsconvenant.

Op basis van dit convenant heeft de man nog een overbedelingsvordering op zijn ex-vrouw van € 75.000,-. Zij heeft van de gezamenlijke bezittingen namelijk te veel gekregen en heeft nu dus een schuld aan haar ex-man. Op enig moment besluit de man echter deze schuld kwijt te schelden. Hij doet dit onder de uitdrukkelijke afspraak dat de vrouw dan ook geen partneralimentatie zal ontvangen. Omdat er naar zijn mening hierdoor sprake is van afkoop van een alimentatieverplichting, trekt de man een bedrag van € 75.000,- af als persoonsgebonden aftrek in zijn belastingaangifte.

Geen alimentatieverplichting
De inspecteur is het daarmee echter niet eens. Er is namelijk geen verplichting tot het betalen van alimentatie tussen de voormalige echtgenoten. Dit is ook uitdrukkelijk opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Omdat beide ex-partners prima in staat zijn in hun eigen onderhoud te voorzien, hebben zij over en weer afgezien van partneralimentatie.

Het latere prijsgeven van de overbedelingsvordering kan dan ook niet worden gezien als afkoop van een alimentatieverplichting. Deze verplichting moet namelijk rechtstreeks voortkomen uit het familierecht. Nu er zowel in het echtscheidingsconvenant als in het financiële rapport niets is vermeld over partneralimentatie, kan er op een later moment ook geen sprake zijn van afkoop. De rechter stelt de inspecteur in het gelijk en de man kan fluiten naar zijn aftrekpost.

Deze uitspraak maakt duidelijk dat het goed vastleggen van de alimentatieverplichting in een echtscheidingsconvenant hierbij essentieel is. Waarschijnlijk was het in deze zaak wel de bedoeling van partijen om de overbedelingsvordering weg te strepen tegen de partneralimentatie, maar dit is onvoldoende vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

Laat u goed adviseren!
Een forse aftrekpost ineens kan fiscaal voordelig uitpakken voor ondernemers die in een bepaald jaar een forse winst verwachten. Zo kan de alimentatie ineens tegen het maximale tarief van 52% worden afgetrokken. Let op: bij de partner die de afkoopsom ontvangt, is deze in één keer belast. Als dat tot een belastingnadeel leidt wegens een hoger tarief, kan dat vaak door een verzoek om middeling worden opgevangen.

Bel met 0597-792002 of mail naar info@johankroonadministratie.nl wanneer u wilt weten of het ineens afkopen van de alimentatie aan uw ex-partner in uw geval fiscaal coordeel oplevert. Johan Kroon Administratie geeft u graag advies.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

MK Developers Winschoten
Patty’s Fashion & Shoes Sappemeer
SolutionOnline Scheemda
Master Bekleding Zuidbroek
De Steakerij Bellingwolde
Attractieverhuur Wagenborgen Wagenborgen


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp