Belastingdienst gaat extra controleren op 'schijnondernemerschap'
Een zelfstandige zonder personeel (ZZP'er), een eenmanszaak dus, maakt vaak gebruik van een andere ZZP'er. Dit kan te maken hebben met extra werkdruk. Om geen personeel te hoeven aannemen leent een ZZP'er een ZZP'er in die dan uiteindelijk op uurtarief zal worden gefactureerd. Slim, gemakkelijk en handig. De Belastingdienst is echter van plan om meer controle op dit soort zaken uit te voeren.
De Belastingdienst wil controles gaat uitvoeren of er geen sprake is van 'schijn-ondernemerschap'. Het gaat de fiscus er dan voornamelijk om of de arbeidsrelatie geen dienstbetrekking is, want als dat wel zo is, dan zou die ZZP'er verplicht zijn om loonheffingen te betalen voor die andere ZZP'er.
Er is geen sprake van dienstbetrekking als de volgende zaken niet van toepassing zijn:
- Is de opdrachtnemer verplicht de arbeid persoonlijk te verrichten?
- Bent u als opdrachtgever verplicht tot betaling van loon (ook bij ziekte)?
- Staat de opdrachtnemer in een gezagsverhouding tot u als opdrachtgever?
VAR
ZZP'ers die zich aan andere bedrijven 'uitlenen' moeten beschikken over een Verklaring arbeidsrelatie, VAR. Met deze VAR heeft de opdrachtgever de zekerheid dat hij of zij geen loonheffingen hoeft in te houden. De VAR is via de Belastingdienst ieder kalenderjaar opnieuw te verkrijgen. De opdrachtnemer moet deze hebben, maar de opdrachtgever moet de ook in de administratie vermelden. Er zijn twee verschillende soorten VAR-verklaringen zoals de VAR-wuo, VAR-row en VAR-dga. Voor meer uitleg over de soorten kunt u terecht op de website van de Belastingdienst.
De komende tijd zal de Belastingdienst meer gaan controleren op 'schijnondernemerschap'. Bij het inhuren van een ZZP'er moet u dus goed opletten of deze wel een geldige VAR heeft. Bewaar altijd een kopie van deze VAR in uw administratie.