Belastingdienst wil einde maken aan ZZP'ers in thuiszorg
De Belastingdienst wil een einde maken aan de inzet van ZZP'ers in de thuiszorg, dit meldde Nieuwsuur gisteren. De Belastingdienst wil de regels omtrent ZZP'ers in de zorg handhaven. Dit heeft gevolgen voor veel zelfstandigen.
Jarenlang werd de inzet van zelfstandigen in de zorg door de Belastingdienst gedoogd. In de officiële regels van de wet staat dat zelfstandigen niet mogen werken voor thuiszorgorganisaties als 'onderaannemer'. Dit valt sowieso onder schijnzelfstandigheid. Het afgelopen jaar wist de Belastingdienst 1.200 zelfstandigen te 'betrappen' op schijnzelfstandigheid en werden zij door de fiscus op non-actief gezet. Dit betekend dat de betreffende zelfstandigen niet meer mogen werken en hierdoor dus inkomen kwijt zijn.
Zelfstandige zorgverleners zijn cruciaal om stervenden te verzorgen, vinden thuiszorginstellingen en vakbond FNV Zelfstandigen. Mensen in loondienst zouden de benodigde thuiszorg niet kunnen leveren. De hulp moet 24 uur per dag en gedurende langere tijd beschikbaar zijn. Mensen in loondienst mogen dat niet. Met name de zorg voor terminale patiënten is moeilijk te plannen. Volgens het Centrum Indicatiestelling Zorg krijgen ruim vijfduizend mensen terminale thuiszorg. Gemiddeld overlijdt een patiënt na zes weken. In de praktijk kan de periode dat iemand thuis moet worden verzorgd uiteenlopen van een dag tot enkele maanden.
In een gezamenlijke reactie laten de ministeries van Financiën, Volksgezondheid en Sociale Zaken aan Nieuwsuur weten dat 'de basis waarop een zorgverlener arbeid verricht, moet aansluiten bij de daadwerkelijke arbeidsrelatie'. Ze staan achter het huidige beleid, maar zouden bereid zijn knelpunten op te lossen. Ruim de helft van de gedupeerde zelfstandigen zou inmiddels in beroep zijn gegaan.
Meer informatie op: www.nuzakelijk.nl