Geen anonieme getuigen in belastingprocedure
Het is voor u als ondernemer vaak erg moeilijk om standpunten van de inspecteur te weerleggen. Stel, u heeft een getuige gevonden, maar deze is zelf bang voor naheffingsaanslagen. Mag deze dan anoniem een getuigenis afleggen?
Ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, moest onlangs oordelen over de vraag of er in een belastingprocedure anonieme getuigen gehoord kunnen worden.
Wat speelde er?
Een uitzendbureau claimt over de jaren 2010 en 2011 de afdrachtvermindering onderwijs. De inspecteur is van mening dat dat niet terecht is en legt naheffingsaanslagen met heffingsrente en boete op. Het uitzendbureau is het hier niet mee eens en maakt bezwaar tegen de naheffingsaanslagen.
Beroep op gelijkheidsbeginsel
Het uitzendbureau is nu aan zet om aan te tonen dat de naheffingsaanslagen onjuist zijn. Volgens de inspecteur en de rechtbank slaagt het uitzendbureau hierin niet. In de procedure voor het gerechtshof stelt het uitzendbureau dat andere werkgevers in vergelijkbare gevallen wel afdrachtvermindering onderwijs hebben genoten. Het uitzendbureau doet een beroep op het gelijkheidsbeginsel.
Het uitzendbureau vraagt het gerechtshof een aantal getuigen op te roepen om het beroep op het gelijkheidsbeginsel te kunnen onderbouwen.
Het uitzendbureau wil dat de getuigen anoniem kunnen blijven. Anders willen zij niet getuigen. De getuigen zijn namelijk bang dat zij als gevolg van hun verklaring zelf ook naheffingsaanslagen zullen krijgen.
Standpunt inspecteur
Voor de inspecteur is het anoniem horen van getuigen niet aanvaardbaar. Het is immers bijna onmogelijk om de betrouwbaarheid van een anonieme getuige of de door deze afgelegde verklaring te beoordelen.
Het gerechtshof oordeelt dat de wet (Algemene wet bestuursrecht) niet voorziet in het horen van anonieme getuigen en wijst het verzoek van het uitzendbureau af.
Oordeel Hoge Raad
Maar het uitzendbureau laat het er niet bij zitten en gaat in cassatie. De Hoge Raad overweegt dat het bestuursprocesrecht in principe niet de mogelijkheid kent om anonieme getuigen te horen. Ook niet in het geval dat de getuige zich door het afleggen van een verklaring blootstelt aan gevaar.
De Hoge Raad gaat ook in op de vraag of de rechter ondanks het ontbreken van een wettelijke mogelijkheid, wel de vrijheid heeft om anonieme getuigen te horen. De Hoge Raad is echter van mening dat het niet aan de rechter is om hierover een beslissing te nemen, maar aan de wetgever.
Wat betekent dit?
Het is met deze beslissing van de Hoge Raad duidelijk geworden dat u als belastingplichtige geen beroep kunt doen op het anoniem horen van getuigen. Het is aan de wetgever om hier eventueel verandering in te brengen.
In een procedure geldt de gelijkwaardigheid van partijen. Wat u niet mag, mag de inspecteur (in principe) ook niet. Ook de inspecteur mag niet met anonieme getuigen op de proppen komen!
Kunnen wij u helpen met een soortgelijk, of een ander probleem? Neem dan contact op met Johan Kroon Administratie via 0597-792002 of info@johankroonadministratie.nl. Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte van het laatst nieuws omtrent ons administratiekantoor.