Inkomsten uit beschikbaar gestelde bezittingen?
Hebt u al aangifte inkomstenbelasting over 2017 gedaan? Wellicht is het begrip ‘inkomsten uit beschikbaar gestelde bezittingen’ u dan reeds bekend. Maar wat als u daar geen vergoeding voor krijgt en welke gevolgen heeft dat voor uw aangifte?
Heeft u iets ter beschikking gesteld?
Heeft u in 2017 bezittingen ter beschikking gesteld, zoals een pand of geld aan bepaalde personen of ondernemingen, welke worden gebruikt voor het behalen van winst? Dan dient u de inkomsten hiervan aan te geven. De inkomsten minus de aftrekbare kosten en de vrijstelling (12% in 2017) is het resultaat uit de terbeschikkingstelling (tbs) van bezittingen en zijn belast in box 1. Let op: het maakt niet uit of u hiervoor een vergoeding kreeg of niet.
Wanneer van toepassing?
De tbs is van toepassing als u bezittingen ter beschikking heeft gesteld aan:
- uw fiscale partner of de minderjarige kinderen van u of uw fiscale partner;
- een samenwerkingsverband met uw fiscale partner en/of de minderjarige kinderen van u of uw fiscale partner;
- een vennootschap waarin uzelf een aanmerkelijk belang heeft, uw fiscale partner een aanmerkelijk belang heeft en/of de minderjarige kinderen van u of uw fiscale partner een aanmerkelijk belang hebben.
De tbs-regeling geldt niet als u bezittingen beschikbaar stelt aan uw eigen onderneming die geen BV is. De tbs-regeling is tevens niet van toepassing bij tbs aan de fiscale partner als er sprake is van een algehele gemeenschap van goederen. Bij ongebruikelijke tbs aan andere familieleden kan de tbs-regeling van toepassing zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als u renteloos geld uitleent of een pand verhuurt voor een veel te lage huur.
Aanmerkelijk belang?
U heeft een aanmerkelijk belang als u eventueel samen met uw fiscale partner minimaal 5% heeft van de aandelen, opties of winstbewijzen in een vennootschap.
Tbs aan vennootschap
Stelt u bezittingen beschikbaar aan een vennootschap waarop de tbs van toepassing is, dan geldt het hiernavolgende.
In het geval dat u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, geeft u de helft aan van de inkomsten uit de bezittingen die u beschikbaar heeft gesteld. Uw fiscale partner geeft de andere helft aan.
In het geval dat de bezittingen tot uw vermogen hoorden en u niet in gemeenschap van goederen bent getrouwd, geeft u zelf de opbrengsten aan.
Ongebruikelijk beschikbaar
Stelt u bezittingen ongebruikelijk beschikbaar, dan moet u de opbrengsten aangeven die u normaliter zou ontvangen bij zakelijk gebruik en niet de lagere vergoeding die u in werkelijkheid ontvangt. Van ongebruikelijk beschikbaar is sprake als:
- de voorwaarden in de overeenkomst onzakelijk zijn, bijvoorbeeld de voorwaarden in de overeenkomst zou u niet aan een willekeurige derde stellen;
- de overeenkomst tussen de partijen ongebruikelijk is, bijvoorbeeld er wordt een renteloze lening verstrekt, terwijl dit in het maatschappelijk verkeer ongebruikelijk is.
Wilt u graag dat wij u helpen met het doen van uw particuliere of zakelijke belastingaangifte, neem dan contact op met Johan Kroon Administratie in Scheemda via 0597-792002 of info@johankroonadministratie.nl, of kom eens langs ins ons kantoor aan de Stationsstraat 11a in Scheemda.