Miljoenennota: een korte samenvatting
De derde dinsdag van september, ofwel Prinsjesdag, is altijd een hele happening. Buiten de troonrede van koning Willem-Alexander is daar ook altijd de Miljoenennota. Traditiegetrouw is dit een moment van de minister van Financiën om de financiële situatie en de veranderingen voor te leggen. Johan Kroon Administratie zet alles voor u op een rij.
Jeroen Dijsselbloem begon zijn betoog met de crisis. Volgens de minister heeft Nederland zich ontworsteld aan de crisis. Volgens hem gaat het beter dan verwacht met Nederland, maar toch niet goed genoeg. Het Centraal Planbureau denkt dat de economie dit jaar met 2,0 en volgend jaar met 2,4 procent groeit. Dijsselbloem zei dat het begrotingstekort daalt van 2,2 procent dit jaar tot 1,5 procent volgend jaar.
Volgens het kabinet stijgt de koopkracht gemiddeld met 1,4 procent. Zo’n 84 procent van de huishoudens gaat erop vooruit, 16 procent gaat erop achteruit. 'Dit jaar kunnen Nederlanders voor het eerst sinds vijf jaar weer meer uitgeven', zei de minister van Financiën.
Het CPB voorziet dit jaar een aantal werklozen van 620.000 en denkt dat het volgend jaar uitkomt op 605.000. Dat laatste cijfer is iets hoger dan waarvan het CPB vorige maand nog uitging. Het kabinet wil de lasten volgend jaar met 5 miljard euro verlagen. Dijsselbloem noemde dat een welkome impuls voor de werkgelegenheid. Zo worden de tweede en derde belastingschijf verlaagd en gaat de arbeidskorting voor inkomens tot zo’n 50.000 euro omhoog. Voor werkgevers wordt het fiscaal aantrekkelijker om mensen met lage inkomens aan te nemen. Dijsselbloem benadrukte in de Kamer dat de werkloosheid nog te hoog is en te langzaam daalt.
De kinderopvangtoeslag gaat omhoog. En het kabinet wil het mogelijk maken om de peuters een paar uur per week naar de kinderopvang te brengen, of ouders nu werken of niet. Verder wordt het vaderschapsverlof verlengd naar vijf dagen. Het kabinet houdt rekening met een stijging van de zorgpremie met zo’n 7 euro per maand.
Veel bonden en brancheverenigingen reageren kritisch op de gepresenteerde plannen van het kabinet. Ze hadden gehoopt op betere maatregelen om nieuwe banen te creëren. Zo vindt vakbond FNV dat de maatregelen de verschillen tussen arm en rijk en tussen werkenden en niet werkenden vergroten. Wel tevreden is de bond met de plannen voor de aanpak van schijnconstructies, de aanpak van topinkomens en het extra geld voor kinderopvang.
Er gaat meer geld naar zorg, defensie en asielopvang. Patiënten in een verpleeghuis krijgen 1.000 euro per jaar extra voor dagbesteding. Ook maakt het kabinet extra geld vrij voor de opleiding van personeel in verpleeghuizen en voor compensatie van mensen die door de problemen met pgb’s in moeilijkheden zijn gekomen.
Bij de presentatie van de Miljoenennota plaatste Dijsselbloem ook een aantal kanttekeningen. Hij wees erop dat de gasbaten teruglopen en dat dat volgend jaar 5 miljard euro scheelt in de begroting. Ook noemde hij de ontwikkelingen in de Chinese economie 'geen goed nieuws voor Nederland'.