Niet digitaal aangifte doen? U kunt er een boete voor krijgen!
Wie niet via het digitale systeem van de Belastingdienst aangifte doet, riskeert een boete. Papieren aangiftes voor de inkomstenbelasting worden niet echt langer geaccepteerd. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechter die afgelopen week verscheen, zo plaatste Business Compleet op haar website.
Aan de uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch op 10 september 2014 is een lange juridische strijd vooraf gegaan. Hoofdrolspeler in de kwestie is een ZZP’er die zich weigert neer te leggen bij een verzuimboete van 22 euro. Die heeft een belastinginspecteur de man al in 2006 opgelegd, omdat hij zijn aangiftes op papier indiende, in plaats van elektronisch. Na aanleiding van deze beslissing stapte hij naar de rechtbank, maar kreeg ongelijk. Hoger beroep volgde, maar weer trok de ondernemer aan het kortste eind. Vervolgende boog het Hof zich over de zaak, opnieuw met dezelfde uitkomst. De recente uitspraak is het resultaat van het feit dat de ZZP’er in cassatie was gegaan.
Volgens de wet is het vanaf 1 januari 2004 verplicht de belastingaangifte digitaal aan te leveren. De ZZP’er in deze zaak weigerde dit al vanaf het begin. Tussen 2004 en 2014 is hij doorgegaan met het invullen van een papieren aangifte. In 2010 heeft hij hier bovendien een ontheffing voor aangevraagd. De inspecteur heeft dit verzoek afgewezen.
De ZZP’er weigerde zijn aangifte inkomstenbelasting via elektronische weg te versturen omdat het systeem volgens hem vol zat met ‘kinderziektes’. Zolang het systeem niet foutloos werkte moest hij de ruimte krijgen ook op papier aangifte te doen. Bovendien was het volgens hem onjuist dat de fiscus belastingbetalers niet de gelegenheid heeft gegeven zelf de keuze te maken.
Het Hof heeft nu de eerdere beslissingen bekrachtigd, namelijk dat de boete van 22 euro terecht is opgelegd. Een ondernemer kan namelijk niet zelf bepalen of hij zich aan de wet moet houden of niet. Het Hof vindt bovendien dat de ondernemer ook had kunnen proberen zich het aangiftesysteem eigen te maken, plaats van een jarenlange juridische strijd te voeren. Hij heeft bijvoorbeeld wel erg weinig moeite gedaan de aangifte digitaal in te sturen, bleek uit de gegevens van de Belastingdienst. De inloggegevens die hij van de fiscus had ontvangen waren zelfs verlopen, omdat hij het systeem al zo lang niet gebruikt had.
Meer informatie op: www.bc.nl