Pakketbezorger was niet in loondienst
Een bezorger wilde eerst geen werknemer zijn, maar nadat PostNL het contract opzegde toch wel. Wat speelde er en wat is voor u belangrijk?
Een pakketbezorger (zzp) had met PostNL een contract afgesloten waarin uitdrukkelijk stond dat het niet de intentie was dat de zzp’er bij PostNL als werknemer in dienst trad. Het contract werd een ‘vervoersovereenkomst’ genoemd. Nadat PostNL deze vervoersovereenkomst opzegde, stelde de pakketbezorger dat er feitelijk sprake was van een arbeidsovereenkomst. In die zienswijze was er dan sprake van een ontslag dat ongeldig was, wegens niet-correcte opzegging. Zowel de kantonrechter als het Gerechtshof Amsterdam komen tot de conclusie dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst.
Dubbele toetsing
De rechter onderzoekt of er een arbeidsovereenkomst is. Als eerste wordt er naar de tekst van de overeenkomst en de bedoeling van de partijen gekeken. In dit geval is dat duidelijk: er was geen intentie om als werknemer in dienst te treden. Daarna komt aan bod hoe het werk feitelijk georganiseerd was. De pakketbezorger stelde dat er een gezagsverhouding was, omdat PostNL de wijze van werken bepaalde, zoals de te rijden route, de kleding en schoenen en het toepassen van huis- en gedragsregels. De rechters sluiten zich aan bij het verweer van PostNL: gelet op de aard van het werk en in het kader van betrouwbaarheid en veiligheid zijn de eisen van PostNL niet onlogisch. Bovendien zijn het algemene aanwijzingen gerelateerd aan de aard van de service en niet concreet aan een zaak of moment gebonden.
VAR-wuo
In deze zaak speelden nog meer factoren een rol. Eén daarvan was dat de pakketbezorger zelf bij de Belastingdienst een VAR-wuo had aangevraagd en verkregen. Al met al heeft de betrokkene zich volgens de rechters meerdere jaren als zelfstandig ondernemer gedragen.
De les die hieruit te trekken valt
De kwestie is erg feitelijk maar toch van groter belang. Het bevestigt het belang van de inhoud van de overeenkomst plus de bedoeling van de partijen. Duidelijk is ook dat wie stelt dat er eigenlijk een andere overeenkomst is afgesloten, dat overtuigend moet bewijzen. Zorg dat u uw intentie vastlegt in een overeenkomst. De manier van werken moet daarop aansluiten.
Johan Kroon helpt u graag bij het voeren van uw zakelijke administratie. Bel met 0597-792002 of mail ons op info@johankroonadministratie.nl. Volg ons ook op Facebook en mis niets meer.