Zakelijk onderweg, zonnebril aftrekbaar?
Bent u veel zakelijk op de weg, dan heeft u baat bij een goede zonnebril. Is deze aftrekbaar voor de fiscus? En hoe zit het dan met een beeldschermbril? Johan Kroon Administratie heeft voor u het antwoord.
Aftrek zorgkosten
Zoals u wellicht weet, zijn de kosten van hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen zoals een bril, leesbril of contactlenzen niet aftrekbaar als specifieke zorgkosten in uw aangifte inkomstenbelasting. Hulpmiddelen zijn alleen nog aftrekbaar indien deze een lichaamsfunctie overnemen. Maar mag u de kosten van de aanschaf van een zonnebril of computerbril dan in mindering brengen op de winst?
Als u een bril of zonnebril voor uzelf aanschaft, mag u deze niet van de winst aftrekken. Uit oude rechtspraak van Hof Den Haag bleek al dat de kosten van een zonnebril niet als aftrekbare kosten kunnen worden opgevoerd omdat deze kosten een te persoonlijk karakter hebben. Het ging om een zaak van een beroepsvlieger die een trifocale bril had aangeschaft. Dat u een bril of zonnebril heeft aangeschaft omdat u zonder dit hulpmiddel uw beroep niet zou kunnen uitoefenen, is hierbij niet van belang.
Ondernemer
De rechter heeft zich over deze materie niet specifiek uitgesproken met betrekking tot zelfstandig ondernemers. De genoemde uitspraak heeft betrekking op werknemers in de tijd dat deze kosten voor hen nog aftrekbaar waren.
Omdat de chauffeur of koerier die als werknemer werkt de kosten van een bril of zonnebril wel onbelast vergoed kan krijgen, is een beroep op het gelijkheidsbeginsel dus niet geheel kansloos. Wellicht dus bij de aanschaf van een dure zonnebril door een zelfstandige koerier, chauffeur of persoonsbeveiliger het proberen waard.
Voor uw werknemer
Als werkgever kunt u in bepaalde gevallen wél een veiligheidsbril of beeldschermbril belastingvrij vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen.
Een voorwaarde hiervoor is dat de bril samenhangt met uw verplichtingen op grond van de Arbowet. Verder moet de werknemer de bril gebruiken en mag u er geen eigen bijdrage voor vragen. Alleen onder deze omstandigheden is de bril belastingvrij. Denk aan een bril met geslepen glazen voor een laborant, koerier, chauffeur, e.d. In alle andere gevallen is een gegeven bril belast. Tip: u kunt een bril onderbrengen in de werkkostenregeling. Dan betaalt de werknemer er geen belasting over. Blijven de kosten van de bril binnen de vrije ruimte van 1,2% (2018) van de loonsom, dan is dit onbelast. Daarboven betaalt u 80% eindheffing.
Computerbril
De computerbril valt bij het bepalen van de winst niet onder een aftrekbeperking van art. 3.15-3.17 IB2001. In beginsel zijn de aanschafkosten aftrekbaar van de winst voor zover deze kosten een zakelijk karakter hebben.
Let op: omdat u wellicht uw computer ook privé gebruikt, zit er in de aanschaf van de computerbril een privékarakter. Houd de kerk dan in het midden en doe een privécorrectie op kosten en btw.
Wilt u meer weten over dit onderwerp of hebt u een andere ondernemersvraag? Neem dan contact op met Johan Kroon Administratie via 0597-792002 of info@johankroonadministratie.nl.
Volg ons ook op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws.